Het was echt een hele kunst om Anneke haar boek te lezen en te corrigeren zonder haar unieke taalvorm geweld aan te doen. En dat geldt ook voor alle andere mensen die het boek voor de definitieve uitgave hebben becommentarieerd. Wat we ook hebben verbeterd en verwijderd, het is toch onmogelijk om het iets anders te laten zijn dan een Anneke boek.
Wat schrijven mensen over Houvast?
Anneke Groot biedt met haar boek ‘Houvast' een hoopvol perspectief en geeft veel bruikbare inzichten om tot een liefdevolle en effectieve benadering te komen. Voor mij heel herkenbaar, want als geen ander weet ik dat het contact met kinderen met autisme vaak anders verloopt dan je verwacht en dat je handvatten nodig hebt om je kind te bereiken. En als dat dan lukt, kun je daar heel veel kracht uit halen.
Aaltje van Zweden, voorzitter stichting Papageno
Kinderen met autisme gebruiken hun zintuigen anders dan 'normale' kinderen. Voelsprieten (lees: prikkels) staan altijd 'aan' en daarom kunnen ze jou feilloos 'lezen'. Contactgericht Spelen en Leren maakt gebruik van die voelsprieten en de mogelijkheden van je bijzondere kind om te communiceren. Een enorme belangrijke stap naar herkenning en acceptatie.
Anja en Paul Haarhuis
Ha Anneke,
ik heb net je nieuwe boek uitgelezen en ik wil je graag van harte bedanken voor het zo mooi en compact opschrijven van wat er bij komt kijken om anders naar jezelf en je kind te kijken, Het heeft mij in ieder geval weer eens herinnert aan hoe geweldig mijn zoon is en ik merkte ook dat ik hem weer veel meer open bekeek de laatste dagen. En dat is waarvoor ik je het meest dank.
Verder vind ik de titel echt briljant. Ik had nog nooit aan houvast gedacht, maar dat is wel heel erg waar het om gaat. Je beeld van een kind dat aan een graspolletje boven een ravijn hangt, kwam goed binnen. Het maakt voor mij erg goed inzichtelijk hoe overprikkeling moet voelen.
Ik vond het boek erg makkelijk leesbaar en prettig compact. De vele voorbeelden uit de praktijk maken wat je zegt ook duidelijk en ik neem aan dat je lezerspubliek hier veel herkenning in zal vinden. Ik denk echter wel dat een ouder die nog echt zoekende is het moeilijk zal vinden om aan te nemen dat wat je vertelt ook echt zo werkt. Alhoewel de voorbeelden sterk en overtuigend zijn, denk ik dat het voor het opzetten van een eigen speelprogramma zeker aan te raden is om ook je cursussen te volgen. Ik hoop dan ook dat deze ouders je gaan googlen en nieuwsgierig genoeg geworden zijn om naar je cursussen te komen. Dat gun ik hen, maar zeker ook hun kinderen, van harte toe.
Groeten, Piet Bergers
Ik heb je boek uit en ik moet zeggen, het liefste wilde ik het in één ruk uitlezen. Het deed me heel veel als ouder want het raakt je omdat het heel herkenbaar is en dicht bij je hart in de buurt komt. Ook als aankomend professional spreekt het me enorm aan. Hier ligt wel een uitdaging denk ik omdat veel mensen een andere manier van denken hebben. Als professional heb ik nog wel wat vragen, want de link leggen naar het onderwijs vind ik nog best moeilijk.
De praktijkvoorbeelden in het boek vond ik fijn. Ik hou daar heel erg van. Ik heb zelf ook een vorm van autisme en ik vind dit soort afwisselingen fijn. Ik wil eigenlijk nog meer lezen, merk ik aan mezelf. Ik ben benieuwd geraakt naar jullie cursussen en het werk wat jullie verrichten. De liefde en de respect die het boek uitstraalt is bijzonder. Dat zie je niet veel als je boeken leest over autisme. Jullie visie spreekt me erg aan als ouder maar ook als aankomend omgangskundige. Ik vind het een prikkelend boek.
Voor ouders is het een heel helpend boek wat echt als handvaten kan dienen. Je hebt een leuke manier van schrijven en ook de titel vind ik heel leuk. Ik vind het een heel vernieuwend boek, het helpt mensen een stap verder te komen. Er is ook behoefte aan begeleiding voor jonge kinderen en daar sluit je met deze methode ook helemaal mee aan. Ik vond het een eer om je boek te lezen. je mag er trots op zijn het is een waardevol boek.
Mandy Mennings
Wil jij ook een reactie sturen? Ik hoor graag wat je van het boek vond. Binnenkort verschijnt er een blog, maar nu kun je je reactie sturen naar Anneke Groot