Artikelen

PhotoELF Edits:
2019:12:02 --- Batch Resized

De kracht van autisme

Door Anneke Groot

Mensen met autisme gaan anders met informatie uit de wereld om hen heen om dan mensen zonder autisme. Ze hebben een andere manier om prikkels te verwerken. Daardoor beleven en ervaren ze de wereld om hen heen anders. Deze andere manier van de wereld ervaren is van invloed op hun manier denken, handelen, voelen en begrijpen. Het autisme is onderdeel van hun mens zijn. En elk mens, met of zonder autisme is uniek.

Niet minder, niet beter, maar anders. De wereld, onze maatschappij en onze omgang met elkaar is vooral ingesteld op mensen zonder autisme. Dat maakt dat mensen met autisme zich er vaak een vreemde voelen.

Autisme is een manier van ervaren en begrijpen die veel kwaliteiten in zich draagt.

Mensen met autisme ervaar ik als oprecht.
Het is voor mensen met autisme moeilijk om te doen alsof. Daardoor zijn ze een open boek in wat ze van iets of iemand vinden. Een cadeautje dat ze niet leuk vinden, iemand die er anders uitziet, iemand die ze niet mogen, ze laten je weten wat ze er van vinden. Aan de andere kant is er hun onvoorwaardelijke aandacht of instemming als ze je wel mogen, of iets weten te waarderen. Waar mensen zonder autisme schaamte en terughoudendheid gebruiken (en voor welk nut?) kunnen mensen met autisme heel open zijn. Ik leer over onvoorwaardelijkheid.

Mensen met autisme ervaar ik als puur.
Hun onvoorwaardelijke liefde reikt tot in je hart.
Mensen met autisme voelen andere mensen bijzonder goed aan.
Als mijn zoon niet lekker in zijn vel zit, duurt het meestal maar een kort tijdje totdat ik ontdek dat ik zelf eigenlijk ergens mee worstel en niet lekker in m’n vel zit. Als ik slecht geslapen heb, is hij de eerste die daar op reageert. Als ik daarentegen ontspannen ben en ruimte heb, reageert hij daar ook direct op en is veel opener en meer meewerkend. Het zijn niet altijd woorden, maar vooral dingen als de buiging van je stem, de soepelheid van de bewegingen van je gezicht, je lichaam. Ik leer echt te zijn.

Mensen met autisme ervaar ik als trouw aan zichzelf.
De onbuigzaamheid van hun standpunten kan een grote bron van ergernis zijn, maar indrukwekkend is het tegelijk ook. Waar een klein jongetje van 3 een heel team wanhopig kan maken en zich niet laat verleiden tot concessies. Ik stel me zo’n grote sneltrein voor, waar veel mensen inzitten die van alles vanzelfsprekend vinden. En er zitten ook veel mensen in die er bij willen horen en zich neergelegd hebben bij het feit dat het nu eenmaal zo is.  Er zijn maar weinig mensen die niet in de trein gaan en trouw blijven aan zichzelf. Ik zie zo’n klein jongetje of meisje voor me die in z’n eentje voor zo’n trein staat en niet wijkt, zodat die hele trein moet stoppen. Wat een power! Ik leer meer trouw aan mezelf te zijn.

Mensen met autisme hebben een eigen unieke wereld.
Omdat deze mensen vaak niet wijs konden worden uit de boodschappen van mensen zonder autisme, of uit de fysieke wereld om hen heen, hebben ze hun eigen werkelijkheid opgebouwd. Een hele eigen unieke binnenwereld. Een wereld waar unieke handelingen en gedachtes uitgeprobeerd zijn, doorleefd en doorgewerkt. Waar enorm veel ervaring is vanuit dit ene perspectief. Waar ik als mens zonder autisme kon vertrouwen op de mensen en de wereld om me heen, daar hebben mensen met autisme vaak op zichzelf moeten vertrouwen en van daaruit hun wereldbeeld gemaakt. De oplossingen die ze gevonden hebben zijn vaak zeer origineel en creatief. Ze verruimen mijn blik.

Mensen met autisme hebben oog voor details.
Hun focus op details maakt dat ze allerlei kwaliteiten hebben. Ik geniet van de bijzondere tekeningen van mijn zoon van een bijzonder ingewikkeld wegennet. Ik heb leren genieten van de A10 in Amsterdam, precies op dat ene punt waar er 3 wegen over elkaar heen lopen. We hebben op reis veel plezier van de kennis van wegen die mijn zoon heeft. Ik ontdek dat hij veel meer ziet met zijn detailwaarneming dan ik.

Mensen met autisme ervaar ik vaak als heel open voor veranderingen en nieuwe dingen. Zeker, ze zullen hun vaste dingen hebben en hun houvast in de wereld daar in vinden, maar nieuwe dingen zijn ook inspirerend en daar kunnen ze erg van genieten. We hebben allemaal onze nieuwe uitdagingen nodig. Ik hoorde het verhaal van een jongen die zoveel nieuwe dingen uitprobeerde met een skateboard, dat de fabrikant er nog eens rijk van zou kunnen worden. Als we bij mensen op bezoek komen, loopt mijn zoon vaak vooraan. Ik leer van hun onbevangenheid om nieuwe dingen aan te gaan en te ontdekken.

Mensen met autisme nodigen je uit om direct, helder een eerlijk te communiceren. De vragen die mijn autistische vrienden en vriendinnen stellen over hoe andere mensen met elkaar en hen omgaan, zetten mij aan het denken. Zoveel dubbelzinnigheid, zoveel gedoe. Ik word er steeds meer moe van. Ik leer meer direct te zijn.

Mensen met autisme hebben zintuigen die vaak volstrekt anders reageren, dan die van mij. De onder- en overgevoelige reacties leren mij hoe uniek het is hoe ik de wereld ervaar. Ze maken me bewust van m’n eigen over- en ondergevoeligheden, met geluid, diepe druk en evenwicht. Ze leren me mensen op een heel andere manier begrijpen, namelijk vanuit hun zintuigen.

Mensen met autisme hebben vaak veel meer tijd nodig om tot gericht handelen te komen. Elke dag ervaren ze hun eigen onvermogen, afgezet tegen ons ongeduld en onbegrip. En ze gaan door! Wat een moed. Zij leren mij wat moed is.

Ze falen, elke dag. Ze leren mij dat faalangst niet altijd emotioneel is, maar dat het al vanuit hun anderswerkende zintuigen kan worden veroorzaakt. Ze leren mij een hele nieuwe dimensie over angsten en gevoelens. Ze leren mij niet direct moeilijke vragen te stellen, maar eerst te kijken of er een goede afstemming is.

Mensen met autisme willen graag nieuwe dingen leren, maar niet onder druk. Niet omdat ik het zo nodig heb of om mij te pleasen. Niet om te voorkomen dat ik me anders ongelukkig voel of het gevoel heb dat ik het fout gedaan heb. Mensen met autisme leren me om alles te willen, maar zonder druk en zonder het nodig te hebben. En dan kan ik alles willen!

Mensen met autisme willen graag en veel contact, maar dan wel op hun voorwaarden. Ik ben blij met de voorwaarden die ze stellen, zodat ze mij leren om echt de verbinding met ze te kunnen maken. En in dat leerproces leer ik waardevolle, belangrijke en menselijke dingen: hoe ik iets kan willen zonder het nodig te hebben, hoe ik onvoorwaardelijk kan zijn, mezelf, trouw aan mezelf. Ik ervaar dat als een enorme verrijking voor mijn leven.

Mensen met autisme.

Ik snap dat ze zich vaak niet welkom voelen in deze wereld,
maar ik ben blij dat ze in mijn leven zijn.